Nöjda praktikanter hos måleriföretagen

Just nu är flera av eleverna från vuxenutbildningen ute på företagsförlagd praktik hos måleriföretag. Olof Englund och Patrycja Medlewska är två av deltagarna, och de tycker praktiken är ett välkommet inslag i utbildningen.

− Att få göra praktik hos ett måleriföretag är en jätterolig del av utbildningen och man utvecklas och lär sig nya saker hela tiden. Det är verkligen en bra möjlighet att få den praktiska erfarenheten som behövs i måleriyrket, säger Olof.

Olof Englund är 21 år och en av de deltagare i projektet som valde att hoppa på utbildningen i september förra året. Nu har han i drygt tre månader varit på praktik hos Allerby Måleri. För honom har det varit ett viktigt sätt att komma in i arbetslivet och att samla yrkeserfarenhet.
− Som praktikant utför jag egentligen samma arbete som de andra målarna, allt från att slipa och spackla till själva målandet, så man lär sig verkligen jättemycket, säger Olof.

Hon trivs hos KP Måleri
22-åriga Patrycja Medlewska inledde även hon yrkesutbildningen i september. Hennes intresse för måleri växte fram när hon under förra året fick testa på yrket genom ett sommarjobb.
− Jag kände att det var ett yrke som verkligen passade mig, men eftersom det krävs utbildning för att kunna arbeta som målare så var Sätt färg på Göteborg ett jättebra alternativ, säger Patrycja.

Sedan slutet på oktober har hon fått utveckla sina kunskaper genom praktikplatsen på KP Måleri.
− Jag är väldigt glad över att få göra min praktik hos KP, alla är väldigt trevliga och hjälpsamma så det är en lätt arbetsplats att trivas på. Det bästa är att man verkligen får uppleva vad måleriyrket handlar om och lär sig allt det praktiska arbetet på riktigt, säger Patrycja.

Chans på lärlingstjänst
Vid utbildningens slut är eleverna kvalificerade att börja arbeta som lärlingar på ett måleriföretag.
− Målet är självklart att kunna arbeta vidare som lärling. Genom praktiken har jag fått bra kontakter inom måleribranschen och förhoppningsvis kan jag gå vidare inom Allerby eller någon annanstans, säger Olof.