Vinnarna utsedda – dessa konstverk målas upp i Göteborg

Under våren har sysselsättningsprojektet Sätt färg på Göteborg arrangerat en internationell konsttävling där uppgiften varit att ta fram unika färgkombinationer för Göteborgs husfasader. Nu har 12 vinnare korats som kommer få sin konst uppmålad på offentliga platser runt om i Göteborg.

Högst upp på prispallen för den internationella konsttävlingen Gothenburg Art 21 stod trebarnsmamman Llefen Carrera från Göteborg. Hon tillsammans med fransmannen Isaac Barreda kammade hem det finare priset och utsågs till så kallade diamantvinnare. Det innebär att de själva kommer få måla upp sitt konstverk på en husfasad i Göteborg och blir belönade med 2000 euro vardera. Vinnarna utsågs av en jury bestående av arkitekt, konstnär, målare och unga stadsutvecklare. De två diamantvinnarna utsågs bland tävlingen samtliga alla konstförslag (400 st) och juryns motivering för vinnarna löd som så här:

 

Llefen Carrera från Göteborg med Natures Dust
Från denna lokala konstnär kommer ett spännande och eldsprakande sken att sätta färg på Göteborg. Konstnärens förmåga att sätta samman färger och låta ljuset stå i fokus imponerade stort på juryn. Ljuset öppnar upp bilden för intryck och tolkningar och juryn är övertygad om att detta konstverk kommer göra sig fantastisk på en stor fasadyta.

”Natures dust” av Llefen Carrera från Göteborg var den ena diamantvinnaren

Isaac Barreda från Frankrike med The lost paradise
Juryn var enad; denna detaljerade och väl genomtänkta målning är inte bara på gränsen till obehagligt dekorativ utan även fantasifull, kreativ och mycket mycket vacker. Detta är en målning som står sig över tid och vid varje ny anblick avslöjar nya detaljer. Här vill konstnären föra tankarna mot ett förenat samhälle i en organisk miljö, något som gestaltats i något av en sagolik och färgstark väld, eller som konstnären kallar det; det förlorade paradiset.

”The lost paradise” av Isaac Berreda från Frankrike var den andra diamantvinnaren.

Arbetslösa ungdomar målar

Förutom diamantvinnare utsåg juryn dessutom 10 guldvinnare. Guldvinnarna kommer även de att få sin konst uppmålad men där genomförandet utförs av arbetslösa ungdomar från projektet. Ungdomarna kommer tillsammans med en målerinstruktör och/eller konstnär måla upp de vinnande konstverken på storskaliga ytor runt om i Göteborg.

Syftar till att skapa jobb

Målningarna kommer vara en del av projektet 21 km konst; ett konststråk på 21 km som löper från Kulturhuset Blå Stället i Angered till Röda Sten Konsthall. Konststråket syftar till att binda samman stadsdelar med helt olika förutsättningar, samtidigt som ungdomar utbildas till byggnadsmålare och sätts i arbete.

Statistik om tävlingen
– 400 inkomna konstförslag från 38 länder i fem olika världsdelar
– Tävlingen har genererat 25 000 röster (57 % är från Sverige och 21 % från Göteborg)
– 5 miljoner människor har engagerats av tävlingen

 

Motivering guldvinnarna

Juryns motivering: En målning med fin komposition leker med mönster, dimensioner och färger. Kommer bli ett mycket fint tillskott för Göteborgs gråa dagar. En detaljerad och intensiv fröjd.

Thiago Mazza från Brasilien med målningen We are nature. 


Juryns motivering: Denna grafiska bild fångade juryns uppmärksamhet genom sina fina detaljer och lekfulla kontraster mellan svart och vitt. Målningen visar upp flera miljöer och en fantasiskapelse som bidrar till en helhet och ett större värde

Agustina Diaz från Argentina med målningen Artificial borders


Juryns motivering: Denna målning är helt unik i sin komposition men bildar en otroligt fin helhet. Ytor ställs mot varandra på ett svårt och komplext tillvägagångssätt men blir så självklart i sitt resultat som konstverk.

Concreto Street Art från Spanien med målningen Lugnt vatten.


Juryns motivering: I detta uttrycksfulla konstverk fastnade juryn för en utstrålad integritet och självsäkerhet. Detta i kombination med konstnärens säkra hand ger Göteborg en magisk målning med utstrålning av tolerans.

Irene Lasivita från Argentina med målningen Gender Revolution


Juryns motivering: En färgglädje utan dess like som visar på konstnärlig talang. En varm bild som fångade både juryns och publikens uppmärksamhet, den är ämnad att målas upp som muralmålning.

Rafael Alencar från Brasilien med målningen Pantanal


Juryns motivering: Detta målning är skapad av en Göteborgs-konstnär som har hittat precis rätt balans i sitt konstverk som skapar en otroligt fin helhet. Kulörerna är sammansatta på ett sätt som skapar ett lyster; detta är en abstraktion i ren harmoni.

DIVE från Göteborg med målningen Horizon-Child


Juryns motivering: En stor och tröstrik målning som sprider godhet i sin utstrålning. Färgvalen och skuggningarna gör att målningen sticker ut i sin enkelhet, vilket är mycket skickligt gjort av vår unga konstnär.

Rajorshi Sircar från Inden med målningen The Gentle Giant


Juryns motivering: Ett grafiskt konstverk som utmärker sig genom valet av färger och skiftningar. Ett konstverk som det går att finna nya detaljer i och som med fördel ska målas upp i storformat.

Rômolo Lass från Brasilien med målningen Astronaut in love.


Juryns motivering: Denna konstnär har tagit särskild hänsyn till den valda ytan och valt att smycka den på ett humoristiskt sätt med hög igenkänningsfaktor. Juryn är övertygad om denna målning kommer bidra till ett mer lekfullt Göteborg.

Christo Guelov från Spanien med målningen Lego´s Bridge


Juryns motivering: Förutom motivet finns en stämning i bilden som inte enbart är passande för Göteborg utan som också berättar om en kunnig konstnär. Materialet och tonerna har hanterats på ett spännande sätt som gör målningen mycket stämningsfull och vacker.

Linda Ljungblad från Göteborg med målningen Gothenburg – United