Färgglada papperskorgar minskar nedskräpning i Hjällbo

Under sommaren arrangerade Sätt färg på Göteborg ett tvåveckors-projekt ihop med Hjällbos fritidsgård och deras elva unga sommarjobbare, så kallade feriearbetare.  Tillsammans skulle papperskorgar målas fina för att minska på nedskräpningen, vilket nu några månader i efterhand har gett fina resultat.

Ungdomarna som deltog i att designa och måla varsin papperskorg var tjejer och killar mellan 14–15 år från Hjällbo. Papperskorgarna skulle bli en del av projektet ”21 km konst”; en 21 km lång konssträcka som löper från Angered till Röda Sten. Med hjälp av en konstnärlig handledare fick ungdomarna lära sig grundteknik i att använda färg, pensel och sprayburkar för att sedan skrida till verket med sina egna idéer.

–  Jag upplevde verkligen att ungdomarna kände sig nöjda och stolta över sitt resultat. Poseidon var väldigt snabba med att sätta upp papperskorgarna och det uppmärksammades av alla åldrar. Allt från barn som gärna ville slänga skräp i ”Fjärilskorgen” till äldre damer som visade tydlig uppskattning. Det lyfte verkligen området, säger Amelie Tingström, koordinator för 21 km konst.

Kreativa feriearbetare från Hjällbo har målat papperskorgar och parkbänkar

Färg ett botemedel mot nedskräpning

Papperskorgarna monterades upp i slutet av sommaren och nu en bit in på höstkanten har Poseidon konstaterat att färgglada papperskorgar kan motverka nedskräpning.

– Visst har vi märkt av en förändring. Det har blivit mindre skräp i området och det betyder ju att våra hyresgäster verkligen lägger mer skräp i papperskorgarna. Responsen har bara varit positiv och våra hyresgäster tycker att papperskorgarna är jättefina och gillar motiven, säger Magnus Nilsson, Miljövärd på Poseidon.

 

 

”Ungas delaktighet är ett viktigt inslag”

Under projektets två veckor gick arbetet med papperskorgarna i ett sådant rasande tempo att ungdomarna också hann med att måla 8 parkbänkar och 30 fågelholkar i glada färger med fina motiv. Att ungdomarna själva får vara med och påverka hur deras område ska se ut ser Amelie som mycket viktigt.

– För att konsten ska bevaras är det jätteviktigt att ungdomarna i området själva får vara med och påverka under rätt förutsättningar. Ingen av ungdomarna såg sig själva som konstnärer men genom att ge dem rätt verktyg i form av handledning och tydliga ramar skapade de något värdefullt för sitt egna område. Den stoltheten tror vi bidrar till att konsten kommer att få stå orörd och att ungdomarna växer i sig själva.

Amelie Tingström på en nymålad parkbänk i Hjällbo