Prisad peruansk gatukonstnär sätter färg på Gamlestaden

Den peruanska konstnären Isaac Barreda, som är en av diamantvinnarna från tävlingen Gothenburg Art 21, är nu på plats i Göteborg och målar upp sitt konstverk ”The Lost Paradise” på en av Bostads AB Poseidons fasader i Gamlestaden. Hjälp får han av arbetslösa ungdomar som utbildar sig till målare i projektet Sätt Färg på Göteborg.  

 Konststråket 21 km konst, vars syfte är att binda samman stadsdelar och få in ungdomar i arbete kommer vara klart år 2021 när staden fyller 400 år. Det är en jubileumssatsning till Göteborgs 400-årsjubileum som drivs av Göteborg & Co. Den internationella tävlingen Gothenburg Art 21 organiserades 2017 av färg och sysselsättningsprojektet Sätt Färg på Göteborg. Detta resulterade i 400 förslag från 38 olika länder och 12 vinnare utsågs för att skapa ett 21 km långt konststråk som löper från Angered i Öst och Klippan i Väst.

Peruanen Isaac Barreda är nu på plats och kommer att måla det vinnande bidraget “The Lost Paradise”. Konstnären är en gatukonstnär ursprungligen från Lima, Peru men har varit bosatt i Frankrike de senaste åtta åren. Hans konst är inspirerad av hans uppväxt i en stad med färgstarka intryck.

– Det är en ära att få vara här och dela med mig av min konst. För mig är detta ett exempel på att konst för samman människor från olika kulturer och bakgrunder, säger Isaac Barreda.

Han tycker även att tävlingen har gjort det möjligt för honom att komma i kontakt med andra gatukonstnärer.

– Varje år fram till 2021 har ett särskilt fokus och 2018 är Go Global där internationella samarbeten stärks. Go Global handlar om att bjuda in världen till Göteborg, vilket det här projektet gör. Den här typen av initiativ inspirerar förhoppningsvis fler aktörer, säger Birgitta Bergerlind, processledare fokus Go Global, Göteborgs 400-årsjubileum 2021.

Inför 2021 kommer tio av målningarna att målas upp av arbetslösa ungdomar som utbildar sig till målare. Två av målningarna finns nu uppe och tre kommer att målas upp i sommar. Genom att vara med och sätta färg på Göteborg är syftet att få ungdomarna att bli motiverade och känna stolthet.