Introduktion på höga höjder för den nya deltagargruppen

Under våren har vi fokuserat på att rekrytera en ny grupp framtida målare, denna gången med fokus på tjejer. Anledningen till detta är att måleribranschen fortsätter att vara en mansdominerad bransch och vill fortsätta att tar sitt ansvar för en mer jämställd arbetsmarknad. Jämställdhet är både ett nationellt mål från regeringen men är även ett av ledorden i Sätt färg på Göteborg.

Att bedriva ett långsiktigt jämställdhetsarbete har varit en självklarhet sedan projektets start, detta är även något som de måleriföretag som vi samarbetar med efterfrågar just nu, säger Sara Bang, rekryteringsansvarig på Sätt färg på Göteborg. Rekryteringen  har resulterat i fem förväntansfulla deltagare, varav fyra är tjejer.  En av de nya deltagarna är Jennifer Lindfors.

– Jag är jättetaggad på detta, jag ser det som en självklarhet att det skall finnas utrymme för tjejer i måleribranschen, det är en fråga om kompetens och inte kön, säger Jennifer.

Hon har varit mest förväntansfull av en 14 m hög muralmålning på en fasad i  Hjällbo. Det är konstverket ”We are nature” av den brasilianske konstnären Thiago Mazza som nu får sitt konstverk uppmålat av ungdomarna på en av Poseidons fasader på Bergsgårdsgärdet 70 i Hjällbo. Tillsammans med annan konst kommer de att bilda konsstråket ”21 km konst” som kommer att målas upp av deltagarna i projektet ledda av projektets måleriinstruktör och konstnärliga ledare. Thiago Mazza är en av de tolv vinnarna ur den internationella konsttävlingen Gothenburg Art 21 där vinsten är att få sina konstverk uppmålade i konststråket fram till år 2021, Göteborgs 400-årsjubileum med hjälp av projektets deltagare.

Det är inga dåliga höjder, 21 m hög är ställningen men höjdrädslan stoppar inte Elin Kautto som är en av projektets nya deltagare.

– Jag var höjdrädd innan men det var inget som stoppade mig. Jag gick bara upp på ställningen och fokuserade på målningen, detta är hur roligt som helst. Är jätte glad över att jag har fått möjligheten att vara med om detta.

Elin inser även att det inte är endast dekorativt måleri som utbildningen kommer att fokusera på utan är förväntansfull på alla delar såsom spackling, tapetsering och sparmålning. Deltagarna kommer att måla fasaden fram till början av juni då den kommer att stå klar färdig att beskådas av de boende och besökare i området.

Jennifer Lindfors och projektets konstnärliga ledare Gilson Serafim planerar uppmålningen
Jennifer tar en paus i målandet

Elin Kautto och Jennifer Linfdfors tillsammans med Framtidenkoncernens VD Martin Blixt som var praktikant under en förmiddag där han hjälpte till med målningen

Koncentration på hög höjd – Elin Kautto

Från vänster: Clas Nilsson, Maxine Tuddenham, Elin Kautto, Jennifer Lindfors och Kajsa Larsson (praktikant)