Ministerbesök vid invigning av målningen på Rosenlundsverket

Just nu håller det fjärde konstverket av de 12 vinnarna ur den internationella konsttävlingen Gothenburg Art 21 på att målas upp. Denna gången är det den brasilianska konstnären Rafael Alencars tur att få sitt vinnande bidrag uppmålat av Elin, Elin och Jenny, som genom projektet utbildar sig till byggnadsmålare genom projektet Sätt färg på Göteborg. Första dagen av uppmålningen fick deltagarna besök av ingen mindre än etablerings- och arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.

Rafael Alencar har själv följt planeringen och uppstarten av hans målning från Brasilien som har delats av deltagarna och är glad och förväntansfull över resultatet. Rafael är civilingenjör men konst har alltid varit hans stora intresse. På grund av den ekonomiska krisen i Brasilien var hans arbetslös och förstår hur viktigt det är att satsa på arbetslösa ungdomar som projektet gör.

– Min konst var min tillflykt genom motgångar och jag förstår och kan relatera till hur svårt det är när man inte känner längre känner hopp, skriver Rafael.

Han skriver även att när han fick se utlysningen av tävlingen och läsa om projektets syfte så tvekade han inte en sekund med att söka. Dock så blev han väldigt överraskad och beskriver det som en dröm när han fick reda på att hans konstverk Pantanal var ett av de vinnande bidragen. Konstverket skall symbolisera de utrotningshotade fåglarna som lever i Pantanal, ett våtmarksområde i Brasilien, Paraguay och Bolivia som är hotat för exploatering.

Deltagarna Elin, Elin och Jennifer är även de förväntansfulla och har redan börjat färglägga efter uppskissningen. Ylva Johansson var imponerad över hur deltagarna lyckas skissa upp den i en så stor skala. Ministern var även väldigt positivt inställd till projektet och ser det som ett bra exempel på hur ett väl fungerat samarbetet går till mellan branschen, arbetsgivarna och kommunen.