Gemensam renovering av Fontänhuset ger så mycket mer än bara nymålade väggar

Att få arbeta med verklighetstrogna övningsobjekt är det bästa sättet att lära sig många av delarna som ingår i måleriyrket, i alla fall om du frågar våra deltagare Shaafi, Ali och Maxamed. De befinner sig mitt uppe i arbetet med att renovera flera rum på Fontänhuset i Göteborg – ett hus med anor så långt bak som till 1860-talet.

Mitt på andra långgatan i Göteborg, i en av de äldre fastigheterna, ligger Fontänhuset – en arbetsinriktad verksamhet för personer med egen erfarenhet av psykisk ohälsa. Fontänhuset drivs efter en modell som startade i New York på 1940-talet men som numera finns i 33 olika länder med fler än 350 olika fontänhus världen över. Huset erbjuder struktur i vardagen och ett sammanhang för sina medlemmar. Här arbetar alla utifrån sina förutsättningar och driver tillsamman allt ifrån kursverksamhet, en medlemstidning, fastighetsunderhåll och odling till den egna restaurangen – öppen för just medlemmarna.

Redan under hösten började planerna mellan Sätt färg på Göteborg och Fontänhuset att göra gemensam sak av att renovera delar av deras lokaler, och i december förra året påbörjades arbetet. Tillsammans satte vi igång, några av våra deltagare och några av fontänhusets medlemmar, med att riva gammal tapet och förbereda underlagen för målning. En utmaning som växt i takt med att lager för lager av tapet och gammal väv åkt ner.

“Vi rev den rätt fula strukturtapeten från 90 talet, och då började det komma fram en massa gamla tapeter, kanske 5-7 lager. Vi har försökt spara några bitar av det vi rev ner, det är kul att ha för framtiden för det säger så mycket om husets historia.” – Joanna, medlem på Fontänhuset

För våra deltagare som utbildar sig till att bli yrkesmålare är just verklighetstrogna objekt ett väldigt bra sätt att lära sig och träna på många av de moment och färdigheter som en professionell yrkesmålare möter i sitt dagliga arbete. Särskilt utmanande blir en äldre fastighet: 

“i detta huset finns många olika jobb. Det är ett coolt hus att vara i för man känner att det finns så mycket att göra, det blir motiverat då” – Maxamed, deltagare i Sätt färg på Göteborg

Att samarbeta har också skapat viktiga kunskapsutbyten. Våra deltagare har fått chansen att inte bara lära sig mer om måleri utan också träna på att beskriva hur olika moment går till och lära ut till de – både andra deltagare och medlemmar på fontänhuset, som inte målat lika länge eller lika mycket tidigare.

“Att riva, bredspackla och få den kunskapen, det har varit det roligaste. Och att jobba tillsammans” – Joanna, medlem på Fontänhuset

Nu stryks det sista lagret färg på väggarna i kontorsrummet. I det angränsande mötesrummet närmast receptionen återstår målning av väggar och fotlister, därefter är även det slutfört. Förhoppningen nu är att kunna välja ut fler rum i fastigheten att renovera tillsammans/

Om du vill veta mer om Fontänhuset och deras verksamhet kan du följa länken till deras webbsida.