Nyfunnet samarbete med Kompani 415

Bredvid det gamla regementet i Kviberg, nära kommersen, ligger Kompani 415. I ett stort gult trähus bedriver de en “kreativ samarbetsplats” med utrymme för både konstnärer, skribenter, teatergrupper och ingenjörer.

Det gula trähuset där Kompani 415 bedriver sin verksamhet

Sedan mitten av februari är Kompani 415 hem även för oss, eller i alla fall för flera av våra deltagare. Där har de påbörjat arbetet med att renovera delar av deras lokaler invändigt – ett arbete som precis kommit igång. Hittills har två toaletter och ett kontor fått ny färg, men det är bara början för detta 600kvm stora hus.

Samarbete framför konkurrens

Kompani 415 startade upp sin verksamhet 2014. Drivkraften kom från en vilja att skapa en samlingsplats för entreprenörer, kreatörer, konstnärer och kulturarbetare – yrkesgrupper som ofta arbetar som frilansande och ofta ensamma. Lösningen blev en plats där dessa personer kan hyra en atelje- eller kontorsplats för en rimlig kostnad och dela på resurser som alla behöver men kanske inte har råd eller anledning att köpa in själva. Men framför allt en plats för att utbyta erfarenheter, hjälpa varandra med olika projekt och, som de skriver på sin webbsida, en plats för “samarbete framför konkurrens”.

Filmsalen på Kompani 415

Från regementesbiograf till kulturarena

Huset där Kompani 415 bedriver sin verksamhet var tidigare känt som “Fritidshemmet”. Det byggdes 1943 genom donationer från Göteborgs stora industrier och rederier och erbjöd både filmsal, bibliotek och läsrum. Regementet använde just den stora filmsalen som sin egna biograf ända fram till 1980 talet. Filmsalen är onekligen det mest storslagna rummet på Kompani 415 med sitt karakteristiska trätak med takmålning utförd av konstnären Arne Larzon medan denna gjorde sin beredskapstjänst vid just regementet. Sedan bara en vecka tillbaka har Kompani 415 öppnat upp den stora filmlokalen på nytt för just filmvisningar. Den 28 februari anordnades den första egna filmvisningen tillsammans med både karaoke och danceoke på programmet. Och från och med nu går lokalen alltså att boka för inte bara fester, bröllop, event eller danspass, utan även för filmvisningar. 

Om du är intresserad av att läsa mer om Kompani 415 och deras olika verksamheter, eller om du själv är intresserad av att hyra en plats där eller varför inte anordna en filmvisning – klicka dig vidare till deras webbsida www.kompani415.se