Storslagen konst för att fira Grafiska vägens historia

På fem gånger sju meter stora flaggvepor har konstnären Alexandra Nildén fångat Grafiska vägens historia – den som givit gatan dess namn. Tillsammans med deltagare från vår måleriverksamhet har Alexandra arbetat fram verken med både traditionell tryckteknik och klassiskt måleri.  Nu monteras veporna i anslutning till ICA Maxi på Grafiska vägen i samarbete med ICA Fastigheter – en ny samarbetspartner.

Att hänga så pass stora vepor är inget litet jobb. Med en skylift och noggranna förberedelser har Håkan på Göteborgs Skyltmontage arbetat sedan tidig morgon med att få upp veporna på fasaden på Grafiska vägen 16. Det har hunnit bli eftermiddag och det börjar bli klart.

Arbetet med att skapa veporna startade redan under hösten 2019 då samarbetet med ICA Fastigheter drog igång. Viljan att skapa något extra för att lyfta området och dess historia var vad som fick fastighetsägaren ICA Fastigheter att vända sig till just Sätt färg på Göteborg för ett samarbete.

En del nutidshistoria

Grafiska vägens namn kommer just av den utvecklade grafiska verksamhet som en gång fanns i området. Tryckerier som Wezäta låg just där ICA Maxi Göteborg ligger idag. Där drev de både tryckeri och reklamfotostudio och tryckte bland annat den klassiska gula telefonkatalogen ända fram till tidigt 1990-tal. Det är därför inte svårt att förstå varför uppdraget att fånga denna historia gick till just en grafisk designer tillika konstnären Alexandra Nildén.

För Alexandra startade arbetsprocessen med en tillbakablick på den klassiska grafiska designen – primärfärger, typsnitt, olika trycksvärta och klassisk collageteknik blev ingångar till verken. Därefter överfördes allt arbete digitalt och arbetades fram till slutgiltig design i dator. Inspirationen till verken har kommit från många håll:

Kopplingen till tryckeriet såklart men jag har också velat skapa en hyllning till den grafiska traditionen som givit gatan dess namn

Verken är uppdelade i en stor vepa om fem gånger sju meter, medan det andra verket är fördelat över flera långsmala vepor som, när de skådas från sidan, formar ett enda sammanhängande verk – en effekt som är både iögonfallande och högst medveten:

Jag har alltid haft med mig den här tanken att jag skulle vilja göra ett verk som är läsbart på det här sättet där flera bilder byggs ihop till en hel bild så att oavsett från vilket håll du kommer så får du med dig något – Alexandra Nildén

Unga med i arbetet

Verken är realiserade först genom maskinellt tryck enligt klassisk grafisk tradition. Därefter har större färgpartier målats i för hand av deltagare i vår måleriutbildning.

Genom att kombinera tekniker på det viset får man ut det bästa möjliga av vardera – precisionen i det maskinella trycket och färglystern i det handmålade

Säger Erling Zandfeld, verksamhetschef för Sätt färg på Göteborg och en av initiativtagarna till projektet. För deltagarna Ali Abdullah och Maxamed Shire var vepan en av de första sakerna de gjorde under sin utbildning, och definitivt det första konstnärliga måleriet de arbetat med: 

Innan visste jag inte att det kunde bli så fint eller vara så roligt att måla konstnärligt, men när jag började och fick göra flera gånger så blev det min favorit – Maxamed Shire, deltagare

Annika Schönefeld, affärsutvecklare på ICA Fastigheter, var med och initierade samarbetet med Sätt färg på Göteborg. Hon har följt både konstnärens och deltagarnas arbete under våren:

Vi är väldigt glada över det fantastiska konstverket som så väl knyter an till platsens historia och att vi får vara del av ett projekt som öppnar dörren för många unga arbetssökande

Det färdigmonterade verket av Alexandra Nildén

Efter en dags arbete med montage hänger veporna nu uppe på fasaden vid ICA Maxi på Grafiska vägen och det första av ett längre samarbete mellan ICA Fastigheter och Sätt färg på Göteborg är realiserat. För Alexandra är detta inte det första, men definitivt det största verk hon sett förverkligat på detta sätt:

Det känns stort och pampigt. Det har varit fantastiskt kul att få jobba med ett uppdrag där färg får ta plats, det gillar jag” – Alexandra Nildén 

Det känns riktigt bra att se det hänga nu, det blev så snyggt med färgerna och alla detaljer” – Ali Abdullah, deltagare

Verken kommer hänga på ICA Maxis fasad i minst ett år framåt så ta gärna en tur dit i sommar för att ta in verken i sin fulla storlek.