Magasinsgatans nyaste muralmålning utmanar gränser

Konstverket Artificial borders för tankarna till hårt dragna nationsgränser så väl som gränser människor drar upp för sig själva. Verket är en av vinnarna i den internationella konsttävlingen Gothenburg Art 21 och snart en del av konststråket 21 km Konst.

Guldvinnande målning

Konstnären Agustina Diaz från Argentina skapade verket efter att ha deporterats från sin partners hemland. Partnern var inlagd på sjukhus för allvarliga hjärtproblem och inväntade operation och varken tid eller tanke fanns att fylla i och skicka in rätt sorts papper för uppehållstillstånd, berättar Agustina Diaz. Upplevelsen ledde till tankar om vad ett hem är – är det ett land, en nation, eller där en känner sig hemma? Resultatet blev Artificial borders som 2017 nominerades i tävlingen Gothenburg art 21. Där blev den en av 10 framröstade guldvinnare bland fler än 500 tävlande bidrag och totalt 35000 röster i tävlingen.

Guldvinnarna i tävlingen har hittills målats upp av deltagare som utbildar sig till att bli byggnadsmålare men med Artificial borders har det gjorts ett undantag. Verkets många detaljer gör det svårare att få till på ett ojämnt underlag såsom en grovputsad fasad. Uppdraget att realisera verket föll därför på den lokala konstnären Llefen Carrera som själv är vinnare i samma tävling med det egna verket Natures dust. Sedan den 15 april har hon arbetat varje dag som vädret tillåter med att få liv i Agustina Diaz verk och det är just detaljerna som är mest intressanta: 

“Jag har fastnat mycket för tvättmaskinen utanför huset…precis så har jag också bott en gång, med tvättmaskinen utanför…och den ensamma T-shirten på tork… För mig representerar de värdet av att ta hand om sina saker, och ställer frågor kring vad man verkligen behöver i livet”

Att realisera någon annans verk är en utmaning i sig menar Llefen: “Jag är mycket hårdare mot mig själv när jag målar upp andras verk. Jag vill att dem ska bli 110% nöjda och känna sig stolta… Med mina egna grejer är det lättare att veta när det är färdigt”.

Hitta hem i Göteborg

Verkets upphovsperson Agustina Diaz svarar på mail från ett nedstängt Österrike, instängd i hemmet som så många för att begränsa spridningen av Covid-19. Om hur det känns att verket snart blir en väggmålning i Göteborg skriver hon: 

“Jag är väldigt nyfiken på Göteborg som stad och plats nu… och det känns väldigt fint att tänka att konstverket hittat ett hem i Göteborg, eftersom att verket handlar om att just hitta hem”

Verket färdigställs

Artificial borders är nu enbart några arbetsdagar från att färdigställas. Exakt när det blir avgör främst vädret. Därefter blir det en del av vårt konststråk och jubileumsprojekt 21 km Konst.

Om du passerar i närheten av Magasinsgatan de nästkommande dagarna, ta chansen att säga hej till Llefen innan hon hinner slutföra verket. Någon större officiell vernissage är inte möjlig i nuläget. Men vi firar i våra digitala kanaler, och såklart den 6 juni 2021.