Flera gång- och cykeltunnlar målas i internationellt samarbete

Bildmontage av flera av konstnärernas original inför kommande målningar

För fjärde gången någonsin möts lokala konstnärer, blivande målarlärlingar och konststuderande från Barcelona för att skapa konst tillsammans. Det är i stadsdelarna Storås, Hammarkullen och Gamlestan som verken snart kommer växa fram.

Flera välkända konstnärer

Det är konstnärerna Josefin Lindeberg, Llefen Carrera, Klara Bartilsson, Sebastian Villabona, Uri Marquez Cateura och Romulo Lass vars verk ska målas upp. De flesta av konstnärerna är själva på plats för att handleda studenterna i arbetet med att måla upp verken. För konstnär Llefen Carrera är detta inte första gången hon handleder deltagare:  

– Att jobba med unga och handleda är alltid en utmaning. Vissa vågar inte måla för att de är rädda för att göra fel medan andra målar på så fort att de missar flera detaljer. Det gäller att vara öppen, lyhörd och positiv för att få rätt balans i gruppen, menar Llefen. 

21 km Konst fortsätter att växa

Det är i stadsdelarna Gamlestaden, Hammarkullen och Storås som målningarna ska växa fram. Verken är skapade specifikt för Youthpower 2020, förutom konstnär Romulo Lass’s original Astronaut in love som kommer från tävlingen Gothenburg art 21. Där blev den en av 12 vinnare som sedan 2017 målats upp i vårt konststråk 21 km Konst.

Fjärde gången Youthpower äger rum

Youthpower skapades som ett sätt att främjar möten mellan unga genom måleri och konst. Med finansiering från Erasmus+ drivs projektet tillsammans med våra partners i Barcelona, Gdansk och Riga. Denna omgång är den fjärde i raden av utbyten och innebär att både Svenska och Spanska deltagare återigen får chansen att tillsammans utvecklas inom dekorativt måleri, samverka länder emellan och färgsätta det offentliga rummet. 

– Jag är taggad på att få göra något nytt. Jag har inte målat dekorativt tidigare och aldrig utomhus, så det ska bli kul, säger Sebastian Larsson, deltagare i Sätt färg på Göteborg och blivande målarlärling. 

Redan nu på onsdag den 19 augusti drar arbetet igång. Följ oss på Facebook och Instagram för att se målningarna växa fram.