21 km Konst invigs den 4 juni 2021

Vårt jubileumsprojekt 21 km Konst börjar närma sig en viktig milstolpe. Den hela 21 km långa konststräckan rör sig mellan Kulturhuset Blå stället i Angered och Röda sten Konsthall vid Klippan – kantad med muralkonst på både väggar, tunnlar och på gatan. I flera år har vi målat i staden tillsammans med konstnärer, både lokala och internationella, alltid tillsammans med våra unga deltagare som utbildar sig till att bli yrkesmålare. Nu börjar en intensiv sista period för att berika stråket med ytterligare verk inför invigningen den 4 juni. Under våren kommer du att kunna ta del av det spännande arbetet vi ska göra för att ta oss i mål – ett arbete som inkluderar både nya som gamla samarbetspartners och många spännande konstnärer. Och du kommer att kunna bli en del av själva firandet, på fler än ett sätt.

Allt började med en tävling

21 km Konst kom igång ordentligt under 2017 med den internationella konsttävlingen “Gothenburg Art 21”. Där kunde vem som helst över hela världen skicka in ett bidrag och alla i hela världen kunde vara med och rösta. Totalt inkom fler än 500 unika konstbidrag och fler än 35 000 röster lades. Utav samtliga bidrag gick de 21 mest röstade bidragen vidare till en specialutnämnd jury bestående av konstnärer, stadsplanerare, arkitekter, unga från de nordöstra stadsdelarna och personer ur vår egna verksamhet. Tillsammans valde de ut 10 guldvinnare och två diamantvinnare. Guldvinnarnas bidrag har sedan dess målats upp en efter en av våra deltagare som utbildar sig till yrkesmålare. Under handledning av antingen någon av våra måleriinstruktörer eller en lokal konstnär har de fått lära sig grunderna i dekorativt måleri på detta sätt. De två diamantvinnarna har istället själva fått chansen att komma hit till Göteborg och själva måla upp sina verk. Det är den franska konstnären Isaak Barreda och verket The lost paradise på Nylösevägen i Gamlestan, samt den lokalt verksamma konstnärer Llefen Carrera och verket Natures Dust på Södra Larmgatan i Centrala stan. 

Verk bortom tävlingen

Sedan 2017 har fler och fler konstverk målats upp i stråket. Och inte bara verk från konsttävlingen utan många andra av både lokala, nationella och internationella konstnärer. Sommaren 2019 målade exempelvis den venezuelanska konstnär Sandra Betancourt och den spanska konstnären Elara Elvira var sina verk i Hjällbo. Och under 2020 Målade vi sex stycken gång- och cykeltunnlar i både Storås, Hammarkullen och Gamlestan med konstnärerna Klara Bartilsson, Josefin Lindeberg, Oriol Marcez Cateura och Sebastian Villabona. Även ett av bidragen från Gothenburg art 21 målades upp – verket Astronaut in love av Romulo Lass. 

I vår väntar verk av konstnärerna Anna Brag, Amanda Karlsson, Onofrio Chillemi och Kim Demone. Och fler kommer det bli. Så följ oss i våra sociala kanaler och här på vår webb för att följa deras arbete med att slutföra 21 km konst inför Göteborgs 400 årsjubileum den 4 juni 2021.