Västra Nordstan blir flera konstverk rikare inför Göteborgs 400 årsjubileum

Bild: Amanda Karlssons framför del av sitt verk  

Både konstnärer och kulturintresserade har varit med och skapat de nya verk som precis färdigställts i Västra Nordstan. Arbetet är en del av ett flerårigt samarbete mellan Higabs satsning Västra Nordstan Revival, och verksamheten Sätt färg på Göteborg. Arbetet har pågått intensivt denna vår för att färdigställa verken inför Göteborgs 400 årsjubileum. 

Det bubblar av olika initiativ och aktiviteter i Västra Nordstan just nu. Tillsammans med flera olika aktörer har Higab arbetat för att lyfta områdets spännande historia och få fler personer att upptäcka allt vad området har att erbjuda – då som nu. Ett av samarbetena är det med Sätt färg på Göteborg. Tillsammans har de skapat nya flaggspel av collage skapade av kulturintresserade besökare och konstnär Amanda Karlsson har skapat en tolkning av emigreringen till Amerika på två portar i hörnet Torggatan/Postgatan. 

Bild: Flaggspel på Postgatan respektive Tyggårdsgatan

Nya flaggspel av Göteborgares collage

Det var i höstas under kulturnatta som collageworkshopen ägde rum. I Kronhuset kom fler än 150 unika besökare förbi för att skapa collage inspirerade av områdets historia. Verken togs sedan om hand av grafikern och konstnären Alexandra Nildén som omvandlar dem till vimplar i flera långa flaggspel som nu hänger uppe i området. Motiven för tankarna till händelser som varit såväl som av idag. 

Amanda Karlsson skildrar emigreringen i nya muralmålningar

Sedan Göteborgs grundande 1621 har stadsdelen på olika sätt legat i händelsernas centrum. Exempelvis när många svenskar sökte lyckan i Amerika var Postgatan i Västra Nordstan det stora emigrantstråket. Konstnär Amanda Karlsson har utgått från flera människoöden från den tiden när hon skapat sitt verk – två muralmålningarna i hörnet Postgatan/Torggatan.

– Mina målningar hade sin utgångspunkt i emigrationen till Amerika men har under processarbetet förvrängts till att handla om hur tidigare generationers beslut påverkar vår nutid. Vissa handlingar och val är tunga att bära för den kommande generationen medans vissa beslut kan stå på egna ben. I mitt verk gestaltas dåtiden som tygfigurer och nutiden som köttslig kropp. Jag vill med målningen fundera kring hur våra beslut idag kommer bäras av framtida generationer. 

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är hornet-postgatan-torggatan-foto-amanda-karlsson-1024x856.jpg

Bild: Amanda Karlssons verk i hörnet Torggatan/Postgatan

För Cina Gasparini, utvecklare av kulturmiljöer på Higab, är arbetet en del av ett långsiktigt engagemang:  
– Målsättningen med utvecklingsarbetet är att Västra Nordstan åter ska bli en levande stadsdel med ett utbud som är en kontrast och ett komplement till Nordstans köpcentrum. Här finns alla förutsättningar med en blandning av småskalig verksamhet, kulturaktörer, restauranger, kontor, skolor och bostäder. Genom olika samarbeten skapas förutsättningar att fylla mellanrummen och tomma ytor med fler publika verksamheter, konst och kultur, säger Cina Gasparini.

Del av konststråket 21 km Konst

Satsningen i Västra Nordstan är en del av Sätt färg på Göteborgs jubileumssatsning 21 km Konst som rör sig mellan kulturhuset Blå stället i Angered och Röda Sten Konsthall vid Klippan. Konststråket samlar såväl muralmålningar, markmålningar och vepor som banderoller, färgglada tunnlar och vimplar. Västra Nordstan är en av fler stadsdelar som stråket passerar.
– Det är både otroligt spännande och lite vemodigt att inviga flera års arbete så som vi snart ska göra med 21 km Konst. Det har varit otroligt givande att få jobba med så många olika konstnärer och aktörer och se hur våra deltagare växt av att vara med och måla konstnärligt. Men jag är övertygad om att vi kommer hitta andra sätt att fortsätta måla i staden, säger Lilian Paunovic Olsson, projektledare på Sätt färg på Göteborg. 

21 km Konst invigs den 4 juni 2021 

Fredag den 4 juni invigs 21 km Konst under det formella historiska firandet av Göteborg 400 år, arrangerat av Göteborg och co. Då släpps både en film av konststråket och en digital karta som visar exakt var alla verk finns så att var och en kan promenera, cykla eller på annat sätt ta sig runt i stråket. 

Kontakt: För mer information och tillgång till bilder vänligen kontakta projektledare Lilian Paunovic Olsson, tlf: 0762 11 85 45 mail: lilian.paunovic@sattfargpa.se 

För information om Västra Nordstan Revival, vänligen kontakta Cina Gasparini, tlf: 031-368 53 92, mail: cina.gasparini@higab.se