Futuristic Water Cowboys

I augusti 2022 målades det futuristiska konstverket Futuristic Water Cowboys av konstnären Amanda Karlsson på en byssja som ska användas av arbetarna som jobbar med Göteborgs vattenproduktion. Projektet var ett samarbete mellan oss och förvaltningen Kretslopp och vatten vid Göteborgs Stad som har hand om stadens vatten, avlopp och avfall. Ett annat viktigt mål förvaltningen har är att rusta upp staden för att den ska klara av kraftiga skyfall.

Amanda är baserad i Göteborg men är ursprungligen från Karlstad i Värmland. Hon arbetar heltid med konsten och spenderar mycket tid i sin ateljé i Gamlestaden här i Göteborg som delas med tre andra konstnärer. Hennes ingång till konsten skedde via berättandet. I hemtrakten Värmland finns det en berättartradition som oftast ligger på gränsen mellan verklighet och fiktion och det har haft starkt inflytande på hennes konstnärskap. Som liten älskade hon sagor och insåg sedan att hon själv kunde berätta dem genom sitt måleri. Den insikten kom i slutet av gymnasiet och sen dess har hon både studerat på folkhögskola och enskilda kurser på konsthögskola men främst arbetat enskilt. Hon har alltid målat med oljefärg med undantag för enskilda vattenbaserade färger när hon gör väggmålningar. Förutom oljefärg så har hon ett starkt intresse för trä och bygger ofta upp mina målningar till träskulpturer. Själva byggandet är något som egentligen är med under hela processen i hennes verk. Hon använder ofta dräkter, scenografi och rekvisita när hon konstruerar målningarna. Inför målningen av byssjan försökte hon bygga en slags vattensug-ryggsäck i kartong.

Det som inspirerade mig med byssjan var arbetarna som ska använda den; de som arbetar med just kretslopp och vatten för Göteborg stad. Jag ville göra en slags alternativ verklighet där dom sågs ur ett science-fiction perspektiv. Eftersom  både kretslopp och vatten är så pass grundläggande viktigt för en stad så tänkte jag att det är ett av dom yrken som skulle bestå i framtiden. Jag var intresserad av att föreställa mig detta och förhoppningsvis bjuda in till betraktare att föreställa sig samma sak

Amanda Karlsson

Amanda försöker främst arbeta med fiktion som konstnärligt verktyg. Föreställningsvärldar och alternativa verkligheter. Det kan då ramla in mot dystopier och utopier och i hennes målning på byssjan så är hon själv osäker på vilken av dem den tillhör. Titeln är Futuristic Water Cowboys och för henne leder det tankarna både till en slags humoristisk framtid i rymden men också en dystopisk framtid av vattenbrist. 

Slutresultatet blev kanon

Johan Ternstrand, Kretslopp och vatten-Göteborgs Stad

Futuristic Water Cowboys är det tredje konstprojektet som Sätt Färg På Göteborg och Kretslopp och vatten har skapat tillsammans med lokala konstnärer. Det var Amanda Karlsson som också målade ett annat konstverk på Kungsgatan medans konstnären Camilla Boström stod för skapandet av målningen på Almanacksvägen. Johan Ternstrand från Kretslopp och vatten i Göteborgs Stad förklarar att iden till skapa konst på just byssjor föddes under de två tidigare konstprojekten. Han berättar att Kretslopp och vatten blev nöjda med samarbetet och ser positivt på att delta i fler konstprojekt i framtiden.