Under en månad, från den 31 januari till den 28 februari, fick sex deltagare i projektet Remake Textile möjlighet att fördjupa sina kunskaper i textilproduktion och design genom en intensivkurs på Textilhögskolan i Borås. Kursen var en del av ett initiativ för att stärka deltagarnas färdigheter inom textilt återbruk och hållbar produktion, och de fick under utbildningen praktisk erfarenhet i några av högskolans mest avancerade labbmiljöer.
Varje vecka fokuserade deltagarna på ett nytt område inom textilproduktion genom att arbeta i olika laboratorium: Stickningslabbet, Vävningslabbet, Tryckningslabbet och Sömnadslabbet. De fick också en djupare inblick i textilindustrins historia och utveckling genom ett besök på Textilmuseet.
I varje laboratorium fick deltagarna arbeta med avancerade industrimaskiner och lära sig yrkesspecifika tekniker. I Vävningslabbet skapade de egna tygdesigner och vävde både enklare tyger och mer avancerade jacquard-mönster. Tygerna de producerade kunde sedan användas i Sylabbet, där de fick sy egna väskor och arbeta med olika sömnadstekniker.
I Sömnadslabbet låg även fokus på reparation och återbruk av textilier. Deltagarna lärde sig hur man lagar kläder och förbättrar plagg genom kreativa sömnadstekniker, kunskaper som de nu kan tillämpa på sina praktikplatser hos Erikshjälpen och Fabrikörerna – två verksamheter där återbruk och hållbar design står i centrum.
”Genom kursen har deltagarna fått värdefulla verktyg för att arbeta med textilåterbruk, vilket ger dem möjligheten att skapa hållbara produkter och bidra till en mer cirkulär modeindustri.” Amelia Äbelö, Projektledare för Remake Textile
“Det har varit fantastiskt att se en så mångsidig grupp av deltagare i den andra omgången av Remake Textile. Vi har haft en bra blandning av åldrar, bakgrunder och tidigare erfarenheter inom textil. Det som verkligen glädjer oss som lärare är deltagarnas stora engagemang och vilja att lära sig industrinivåns textiltekniker i våra labb på Textilhögskolan.” Tuser Biswas, Kursledare på Textilhögskolan.
Efter den intensiva kursen har deltagarna inte bara stärkt sina tekniska färdigheter utan även fått en bättre förståelse för hela textilproduktionskedjan – från råmaterial till färdig produkt. Kunskaperna från kursen ger dem nu större möjligheter att arbeta med textilt återbruk på en professionell nivå och bidra till en mer hållbar mode- och textilbransch.
Många av deltagarna uttryckte en önskan om att kursen skulle pågå en till två veckor längre, något som kan komma att undersökas för framtida projekt. Samtidigt märktes en ökad medvetenhet om EU:s nya regler kring textilavfall och dess påverkan på både branschen och konsumenterna.
“En av deltagarna frågade om moms för uppcyklade textilprodukter skulle kunna vara lägre än för snabbmode, en fråga som är viktig att lyfta till våra beslutsfattare. Den här typen av diskussioner visar hur deltagarna reflekterar kring både hållbarhet och affärsmöjligheter inom textilåterbruk.” Tuser Biswas
Textilhögskolans satsning på att utbilda inom remake och hållbarhet är ett viktigt steg mot att minska textilavfall och skapa nya möjligheter för återanvändning. Med den här kursen har deltagarna tagit stora steg mot att bli en del av den förändringen.