En intervju med deltagare i ett socialt projekt där kreativitet, återbruk och personlig utveckling står i centrum.
När Kristina, 45, fick syn på en Facebook-annons om projektet Remake Textile strax före sista ansökningsdagen, var det något som väckte hennes nyfikenhet. Med en bakgrund inom konst, textil, kulturvetenskap och omsorg, samt ett behov av att anpassa sin yrkesroll av hälsoskäl, såg hon möjligheten att kombinera sin skaparlust med stöd för välbefinnande.
– Jag var varken arbetssökande eller sjukskriven, men arbetade deltid och kände att projektets upplägg med kunskap, kreativitet och hälsocoachning kunde hjälpa mig att hitta nya vägar framåt. Jag ville testa mina gamla sömnadskunskaper, men också se om jag fysiskt klarade av att skapa kläder utan att belasta min hälsa, berättar hon.
Från idé till självförtroende
Kristina beskriver att projektets olika delar har haft en oväntat stark påverkan på både hennes välmående och självbild.
– Jag har fått en rejäl push i en riktning jag inte förväntade mig! Hälsocoachens stöd har hjälpt mig förstå vilka områden jag behöver stärka eller förändra. Praktiken har verkligen stärkt mitt självförtroende när det gäller både sömnad och skapande, säger hon.
Projektet har inte bara handlat om att lära sig hantverket, utan också om personlig utveckling.
– Jag har skapat två uppsättningar brudkläder och under processen lärt mig mer om hur jag planerar min tid. Det har varit värdefullt att få arbeta kreativt utan krav på perfektion – något jag är särskilt stolt över. Johanna, vår hälsocoach, har dessutom hjälpt mig se att det personliga arbete jag gjort tidigare nu gett mig en stadig grund att stå på.
Ett bemötande som gör skillnad
När Kristina berättar om de mest givande momenten i projektet, återkommer hon till bemötandet – både från projektledare, experter och andra deltagare.
– Alla inblandade har gett mig energi och inspiration! Det har funnits en tydlig värme och nyfikenhet i mötena, och ett individanpassat förhållningssätt genom hela projektet. Jag har också blivit imponerad av hur Erikshjälpen bemöter människor – både oss deltagare och de som arbetstränar där. Det inger hopp.
Framtidsdrömmar och nya möjligheter
Kristina är just nu i färd med att utveckla en verksamhetsidé som bygger på återbruk av textilavfall – något som föddes under projektets avslutande presentation.
– Jag siktar på att ha en pitch färdig mot slutet av sommaren. Samtidigt har projektet väckt ett intresse för textilbranschens mer administrativa sidor, samt projektformen i sig – det vill jag utforska vidare, säger hon.
Lärdomar och råd till framtida deltagare
När det gäller projektets upplägg lyfter Kristina särskilt fram människorna bakom som en styrka, men önskar att det funnits mer framförhållning i schemaläggningen av aktiviteter.
– Det hade varit hjälpsamt att få information om workshops och studiebesök i god tid, så att det inte krockar med annat. Men samtidigt är det positivt att deltagandet inte faller på enstaka frånvaro, då inget varit obligatoriskt.
Till andra som funderar på att söka till Remake Textile har hon ett tydligt budskap:
– Oavsett om du har en tydlig plan eller bara famlar, så är det här en fantastisk chans. Gå in med ett öppet sinne och låt projektet formas efter dina egna förutsättningar. Det här är en plats där det finns utrymme för dig – som du är!
Remake Textile visar hur kreativitet och gemenskap kan bli kraftfulla verktyg för både personlig utveckling och framtidstro. Kristinas berättelse är ett inspirerande exempel på vad som händer när man vågar kliva in i något nytt – med öppet hjärta och sinne.